23/06/2021

Summertime - Sea, Salt & Sun

Nu begint het ernst te worden: de bijen zwermen niet alleen uit om honing te verzamelen, ze zorgen er met hun uitwerpselen ook voor dat de autolak aangetast wordt. Ook vogeluitwerpselen vreten de laklaag agressief  aan.En de zomer heeft nog meer in petto: harsafscheidingen van bomen, honingdauw, dode vliegen, muggen en onweersbeestjes. Samen met water en de UV-straling van de zon laten deze lakkillers blijvende sporen achter als ze niet op tijd ontdekt worden en snel weggepoetst worden.

Per slot van rekening is die “autohuid” erg dun: niet meer dan 0,12 tot 0,15 mm. En dat betekent dus dat die “huid” heel wat onderhoud nodig heeft.

Om ervoor te zorgen dat roest geen kans krijgt om doffe plekken in de lak of lakblaasjes te vormen, is het ook in de zomer aanbevelenswaardig regelmatig een bezoekje te brengen aan een wasstraat. Regelmatig wassen en onderhoud zorgen ervoor dat onherstelbare lakschade voorkomen wordt. Vergeet niet: zonder onderhoud ziet zelfs de beste lak er snel flets en vaal uit.

Overigens: gebruik één van die regenachtige dagen voor die grondige schoonmaakbeurt. Op die dagen zijn die hardnekkige vuilresten al wat voorgeweekt en laten ze zich dus gemakkelijker verwijderen.